Facebook Hesap Silme, Kapatma ve Dondurma Nasıl Yapılır? [RESİMLİ ANLATIM]

Yapılan son araştırmaya göre Facebook, dünya nüfusunun %28,5’ine denk gelen 2 milyar 167 milyon aktif kullanıcısıyla dünyanın en büyük sosyal medya platformu. Ancak ABD başkanlık seçimlerinde Amerikan vatandaşlarının bir kısmının bilgilerinin, seçim sonuçlarını yönlendirmek için izinsiz kullanılmasıyla gün yüzüne çıkan Cambridge Analytics skandalı nedeniyle pek çok kullanıcı Facebook’a olan güvenini yitirdi. Kişisel bilgilerinin güvenliğinden endişe eden sayısız aktif kullanıcı Facebook hesaplarını dondurmaya ya da tamamen silmeye karar verdi.

Facebook Hesabı Silinir mi?

Muhtemelen sitenin çok gizli saklı yerlerine yerleştirdikleri için pek çok kullanıcı bu durumdan haberdar olmasa da Facebook hesabını silmek mümkün. Ancak hesabınızı silmeden önce iyice düşünüp karar vermeniz gerek. Çünkü silinen hesabınızı bir daha açmak ve tekrar kullanmaya başlamak gibi bir şansınız bulunmuyor. Üstelik eğer hesabınızdan yönettiğiniz Facebook sayfaları varsa, hesabın kapanmasıyla birlikte bu sayfalar da kapatılıyor. Bu nedenle hesabınızı silmeden önce dondurma işleminin sizin için yeterli olup olmadığını belirlemelisiniz. Facebook hesap dondurma işlemi hesabı kalıcı olarak silmeye oranla daha basit ve daha erişilebilir bir konumda.

Facebook Hesabı Nasıl Dondurulur?

Facebook, sunduğu pek çok özelliğiyle dolukça değerli bir konuma geldi. Çeşitli site ve uygulamalara Facebook hesabımızla üye olabilme özelliğinden tutun, pek çok oyuna erişim sağlayabilmemize kadar birçok konuda kolaylık sağlayan Facebook’a giriş yapıp “Newsfeed”de dolaşmak bizim için adeta bir bağımlılık haline geldi. Bu nedenle Facebook nasıl kapatılır konusuna değinmeden önce dondurma işlemine bakmakta yarar var. Hesabınızı silmek için kesin karar vermeden önce bir süreliğine dondurarak Facebook’un hayatınızdaki konumunu ölçümleyebilir ve sonrasında kesin olarak silmek isteyip istemediğinizi anlayabilirsiniz. Facebook hesabınızı dondurmak için;

  • Sitenin sağ üst kısmında yer alan menüden “Ayarlar” bölümüne gidin.

facebook ayarlar

  • “Genel Hesap Ayarları” menüsünün alt kısmında yer alan “Hesabı Yönet” sekmesine tıklayın.

genel hesap ayarları

  • Bu ekranın en alt kısmında yer alan “Hesabını dondur” linkine tıklayarak hesabınızı dondurma işlemini tamamlayabilirsiniz.

hesabımı dondur

Hesabınızı dondurduktan sonra Facebook’a web sitesi ya da uygulama üzerinden giriş yaptığınız anda ya da Facebook hesabınızla üye olduğunuz başka bir site ya da uygulamaya giriş yaptığınızda hesabınızın tekrar aktif olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Facebook Hesabı Nasıl Silinir?

Hesabınızı dondurdunuz ve Facebook olmadan da hayatınıza devam edebildiğinizi gördünüz. Ya da kararlılıkla direkt hesabınızı silme işlemine geçmek istiyorsunuz. Bu noktada tavsiyemiz hesabınızı silmeden önce, sayfanızda yer alan bilgilerin bir kopyasınızı bilgisayarınıza indirmeniz olacaktır. Bu kopyayı indirmek için tekrar “Ayarlar” bölümüne giriş yaptıktan sonra;

  • Çıkan sayfanın en alt sağ köşesinde yer alan “Yardım” bağlantısına tıklayın.

yardım

  • Açılan sayfadaki üst menüden “Hesabınızı Yönetme” sekmesini açın ve “Hesabınızı Dondurma veya Silme” ekranına geçin.

hesap dondurma silme menüsü

  • Açılan menüden “Hesabımı Kalıcı Olarak Nasıl Silerim” yardım menüsüne tıklayın.

kalıcı olarak nasıl silerim

  • Bu ekranda yer alan talimatları okuduktan sonra “Facebook’taki bilgilerinizin bir kopyasını indirmek isteyebilirsiniz.” cümlesine tıklayarak Facebook hesabınızın bir yedeğini indirebilirsiniz.
  • Hesap silme işlemine geçmeden önce yine “Ayarlar” menüsünden “Uygulamalar ve İnternet Siteleri” bağlantısına giderek, Facebook hesabınızla entegre ettiğiniz tüm uygulamaları kaldırmanız gerekiyor. Burada yer alan uygulama ve internet sitelerinin yanındaki alanlara tik atıp “Kaldır” diyerek tümünü silebilirsiniz.
  • Uygulamaları kaldırdıktan sonra yedekleme dosyasını indirdiğiniz menüye geri dönün ve “… hesabınıza giriş yaptıktan sonra bize bildirin.” cümlesinin sonundaki “bildirin” kelimesine tıklayın.
  • Açılan ekranın sağ alt kısmında yer alan “Hesabı Sil” butonuna bastığınızda Facebook sizden tekrar şifrenizi girmenizi isteyecek ve son bir onay ekranının ardından hesap silme talebinizi işleme koyacak.

hesabımı sil

Facebook hesap silme mobil cihazlarda da benzer bir şekilde gerçekleştirilir. Uygulama üzerinden hesabınızı silmek ya da dondurmak için;

  • Sağ alttaki menüden “Ayarlar ve Gizlilik”e dokunup “Ayarlar” menüsüne geçin.
  • Açılan menüde aşağı doğru inin ve “Facebook Bilgilerin” sekmesine ulaşın.
  • Bu sekmede “Hesabını ve Bilgilerini Sil” seçeneğine dokunarak web sitesinde olduğu gibi Facebook hesabınızı silebilirsiniz.

facebook mobil hesap silme

  • Ayrıca yine bu menüden, “Bilgilerimi İndir” diyerek hesap bilgilerinizin bir kopyasını mobil cihazınıza indirebilirsiniz.

Sizin “Hesabımı Sil” talimatı vermenizle birlikte Facebook da kendi sunucularında bir işlem başlatır ve sizin tüm verilerinizi siler. Tüm fotoğraflarınızın, paylaşımlarınızın, yorumlarınızın tamamen kaldırılması gerektiğinden Facebook 14 gün beklemeden silme işlemini şu an için gerçekleştiremiyor. Hesabınıza ait tüm verilerin sunuculardan kaldırılması 90 günü bulabilir ancak bu süre zarfında Facebook’taki arkadaşlarınız ya da platformun diğer kullanıcıları hesabınıza ve bilgilerinize erişemez. Tekrar hatırlatmakta yarar var; Facebook kalıcı olarak silme işleminin ardından hesabınızı tekrar kullanamaz, bilgilerinize erişemezsiniz.